Maasbommel, 5 oktober 2010

FIETSVERLICHTING ““ RONDOM ZICHTBAAR

Met de donkere maanden weer op komst wordt fietsverlichting weer een actueel thema.

In het alsmaar drukker wordende verkeer is de fietser kwetsbaar zeker wanneer deze niet beschikt over goede fietsverlichting.
Omdat de typische Hollandse stadfiets is uitgerust met verlichting voor en achter, reflectoren op de pedalen en de zijkant van de banden wordt algemeen aangenomen dat de gebruiker van deze fiets goed zichtbaar is in het verkeer.

Fietsers die in de donkere maanden hun mountainbike of racefiets gebruiken, volstaan meestal met het aanbrengen van een voor- en achterlichtje.

Uit onderzoek is echter gebleken dat binnen de bebouwde kom 67% van alle ongevallen, waarbij fietsers zijn betrokken, plaatsvindt op kruispunten. Buiten de bebouwde kom bedraagt dit percentage 43%.

Hieruit mag men concluderen dat ondanks de reflectie op de banden van een stadsfiets de zichtbaarheid van opzij te wensen overlaat. De mountain biker en racefietser beschikken niet eens over deze zijreflectie hetgeen hen extra kwetsbaar maakt.

Het Amerikaanse bedrijf Light and Motion heeft 2 producten ontwikkeld die een belangrijke verbetering aan de zichtbaarheid van de fietser geven, ook van opzij!
De VIS360° is een verlichtingssetje dat op een fietshelm kan worden gemonteerd. Het setje weegt slechts 135 gram en voor- achterlicht zijn in balans waardoor je niet voelt dat er iets op je helm zit. Het voorlicht geeft 110 lumen licht terwijl het achterlicht 4 lumen licht geeft. Daarnaast schijnen zowel het voor- als het achterlicht aan de zijkant een amberkleurig licht uit waardoor de fietser 360° rondom zichtbaar wordt.
Het verlichtingssetje is oplaadbaar door middel van een mini-USB aansluiting.

De VIS180° is een alleen een achterlicht maar dan wel met maar liefst 35 lumen lichtsterkte en eveneens amberkleurig licht aan de zijkant.
De hoeveelheid licht, die groter is dan van menig voorlicht, zorgt voor maximale zichtbaarheid niet alleen in het donker maar ook bij alle weersomstandigheden als mist, sneeuwval en zware regen.
Evenals de VIS360° is dit achterlicht oplaadbaar middels een mini-USB aansluiting.

______________________________________________________________

NOOT AAN DE REDACTIE:

Bron onderzoek: http://www.swov.nl/rapport/Factsheets/NL/Factsheet_Fietsers.pdf

Voor meer informatie over de beschreven producten: www.lightandmotion.com

Voor meer informatie over RIVO SPORTS BV, activiteiten van RIVO SPORTS of voor bestaand beeldmateriaal, neem contact op met RIVO SPORTS. Contactpersoon: Dennis Weijers, tel. +31 (0) 487 56 16 14

Mail: [email protected]

Website: http://www.lightandmotion.com

Bron: EMEA Persberichten