Bijna 90 procent honden en katten onverzekerd
Risico: zorg uitgesteld vanwege hoge kosten

Arnhem, 14 juli 2010 ““ Waar de meeste Nederlanders verzekerd zijn voor uitstekende medische zorg, is dit voor honden en katten juist niet vanzelfsprekend. Maar liefst 88% van de honden en katten is niet verzekerd tegen ziektekosten. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl, in opdracht van huisdierenverzekeraar Denationalehondenverzekering.nl en Denationalekattenverzekering.nl.

Ook blijkt dat de overgrote meerderheid (86%) van de honden- en kattenbezitters zijn hond of kat als volwaardig lid van het gezin beschouwt. Dit is onder andere te zien in een sterke stijging van het aantal dierspecifieke producten, zoals speciale voeding en kleding.

Deze verandering is echter niet zichtbaar in de gezondheidszorg voor de hond of kat, de meeste honden- en kattenbezitters hebben hun huisdier niet verzekerd. De vaak stevige kosten van een behandeling vallen dan rauw op het dak, met het risico dat een behandeling moet worden uitgesteld.

Veelvoorkomende behandelingen
De top 3 van behandelingen bij de dierenarts bestaat uit inentingen, castratie of sterilisatie en ziektebehandelingen. De laatste variëren van allerlei ontstekingen tot veelvoorkomende maagproblemen als braken of diarree. (bron: imago-onderzoek Beroepsgroep Dierenartsen Gezelschapsdieren, juni 2009).
Niels Neessen, Brand Manager bij De Nationale: “Bij behandelingen voor je hond of kat maak je ook een financiële afweging. Natuurlijk wil je het beste voor je huisdier. Maar als blijkt dat de hond of kat een MRI-scan moet ondergaan van zo’n 800 euro, ga je wellicht toch twijfelen. Met niet altijd het meest gezonde resultaat. Terwijl je nog voor geen 12 euro per maand je hond of kat prima kan verzekeren voor de meest voorkomende behandelingen.“

Langere levensduur is mogelijk
Naast de onbekendheid met zorgverzekeringen voor huisdieren, is er nog een ander aspect dat meespeelt in het uit- of afstellen van zorg: men is niet bekend met de enorme vooruitgang die de diergeneeskunde in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Er is nu eenvoudigweg meer mogelijk. Zo heeft tandheelkunde voor huisdieren grote sprongen gemaakt, maar ook onderzoeksmethodes zoals de MRI-scan zijn nu beschikbaar. Kirsten Visser, Adviseur en Paraveterinair Schadebehandelaar bij De Nationale: “De tandheelkunde voor huisdieren heeft veel vooruitgang geboekt en ook de ruimere beschikbaarheid van innovatieve diagnostische behandelingen is absoluut een positieve ontwikkeling.“
“De MRI-scan is daar een goed voorbeeld van. Dieren kunnen nu worden onderzocht op tumoren en dat kan veel ellende voorkomen. Het verontrust mij dat mensen hun huisdier graag zouden laten behandelen of onderzoeken maar dit niet doen vanwege de hoge kosten. Het is heel naar je huisdier niet de zorg te kunnen geven die je ze zo gunt.”

Toekomst van dierenzorg.
Neessen verwacht dat het hoge percentage onverzekerden in de toekomst sterk terug zal lopen. “Steeds meer eigenaren verzekeren hun hond of kat, omdat ze vinden dat hun huisdier ook goede zorg verdient. En omdat er medisch meer mogelijk is. Ze zien bovendien dat het je niet heel veel kost. Sterker nog, verzekeren kan je nogal wat geld besparen. Zo wordt goede en betere zorg bereikbaar voor meer eigenaren. En dus voor meer huisdieren.“

Over het onderzoek
Het onderzoek is in juni 2010 door Peil.nl uitgevoerd in opdracht van Denationalehondenverzekering.nl en Denationalekattenverzekering.nl. Het onderzoek is uitgevoerd middels een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. In totaal namen circa 2700 personen deel aan het onderzoek, waarvan circa 1250 (46%) met een hond en/of kat.

Over Denationalehondenverzekering.nl en Denationalekattenverzekering.nl
Denationalehondenverzekering.nl en Denationalekattenverzekering.nl zijn handelsnamen van Nationaal Spaarfonds Assurantiebedrijf en daarmee onderdeel van Delta Lloyd Groep, één van de grootste verzekeraars van Nederland.

Website: http://www.denationalehondenverzekering.nl

Bron: EMEA Persberichten