Amerikaanse studie: waterontharders besparen veel energie

Een van de allerbeste manieren om in het huishouden energie te besparen is een waterontharder te laten installeren. Dat is de uitkomst van een uitvoerig onderzoek door het onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksbureau Batelle Institute. In boilers en geisers kan de besparing tot bijna 50% oplopen. Alle onderzochte apparatuur, van douchekoppen tot vaatwassers, bleef als fabrieksnieuw functioneren op zacht water.

Waterontharders sparen energie

Leidingwater, ook in Nederland, bevat calcium en magnesium dat neerslaat in leidingen, kranen en apparatuur, zoals cv-ketels en wasmachines. Deze “Ëœkalkaanslag’ vermindert de levensduur en prestaties van apparatuur. Bovendien gaat er steeds meer energie verloren door de aanslag. In de Verenigde Staten is het heel gewoon dat een huishouden daarom een waterontharder laat plaatsen. Waterontharders worden nu ook snel populair in Nederland.

De Amerikaanse studie is gedaan in opdracht van de Water Quality Research Foundation*. Volgens het Amerikaanse onderzoek kan als gevolg van hard water de efficiency van gas- of elektrische boilers met wel 48% teruglopen. Boilers die voorzien werden van onthard water behielden hun oorspronkelijke prestatievermogen.
Voor geisers en cv-installaties met warmwatervoorziening gelden soortgelijke uitkomsten. In het onderzoek raakten sommige apparaten al na anderhalf jaar compleet verstopt door kalkaanslag. Onthard water bleek tot tientallen procenten energiekosten te besparen, vergeleken met hard water.

In Nederland blijkt de grootste ergernis over kalkaanslag te gaan over kringen en korsten op sanitair, verstopte douchekoppen, vlekkerige douchewanden, aangekoekte waterkokers en verstopte koffiemachines.
Het onderzoek van het Battle Institute laat zien dat douchekoppen in anderhalf jaar 75% van hun “Ëœstraalkracht’ kunnen verliezen bij hard water. Apparatuur waarvoor onthard water werd gebruikt, bleef schoon en verloor geen vermogen. Wasmachines en vaatwassers die hard water kregen, moesten al na dertig dagen ontdaan worden van kalkaanslag.

Waterontharders voor particulieren en bedrijfsleven zijn gebaseerd op het principe van ionen-uitwisseling. Leidingwater wordt langs harscilinders geleid die de calcium- en magnesium-ionen afvangen. Met een zoutspoeling worden de cilinders steeds na enige tijd geregenereerd.

*) De Water Quality Research Foundation is een non-profit organisatie die voorlichting geeft over wateronderwerpen en die vakmensen traint en certificeert.

De hardheid van water wordt in Nederland uitgedrukt in graden dH (deutsche Härte) waarbij de schaal loopt van 0 tot ongeveer 30.

Website: http://www.aquacombi.nl/cms/actueel/studie-waterontharders-besparen-energie.html